Следвайте Гласове в ТелеграмСрещу България са подадени три правни жалби, свързани

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСрещу България са подадени три правни жалби, свързани
Коментари Харесай

Euractiv: Отворено общество и Хелзинският комитет съдят България за провал на ваксинацията срещу Ковид

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Срещу България са подадени три правни тъжби, свързани с неуспеха на имунизационната акция и реакцията на управляващите по време на пандемията, която докара страната до най-високата смъртност от COVID-19 в Европа, научи Euractiv.

В жалбите се търси отговорност от страната за неваксиниране на най-уязвимите от COVID-19 хора. Една тъжба е подадена до националните съдилища, а втората до Европейския комитет по обществени права към Съвета на Европа. Третата се отнася до решението за затваряне на учебни заведения, когато имаше безвъзмезден достъп до ваксини.

Причината е, че хиляди българи с съпътстващи болести – сърдечно-съдови, диабет, хронични респираторни или нефрологични болести или рак, както и хора над 60-годишна възраст биха могли да избегнат тежки болести и гибел, в случай че бяха имунизирани в точния момент.

Въпреки че настоящето държавно управление ще би трябвало да дава отговор за исковете, те са ориентирани към действия и бездействия на предишни управления.

„ България не е осигурила предпочитан достъп до ваксини за тези групи в интервала, в който достъпът до ваксини е бил стеснен, сред декември 2020 година и май 2021 година “, се споделя в жалбата, подадена до Европейския комитет по обществени права от българския офис на „ Отворено общество “.

Съгласно националния имунизационен проект, признат от държавното управление на Бойко Борисов на 7 декември 2020 година, възрастните и хронично болните бяха сложени в най-късната допустима четвърта фаза на имунизация. Те са сложени след съвсем всички типове държавни чиновници и медицински личен състав и са избрани „ по авансово направени описи “.

„ Неясната дефиниция, употребена в Националния проект за имунизиране, разреши да се имунизират всевъзможни хора преди уязвимите хора “, изясни Адела Качаунова, шеф на програмата за правна отбрана на Българския хелзинкски комитет. Тя заведе делото в съда.

В правосъдната тъжба се акцентира, че даже откакто стартира всеобщата имунизация, управляващите не са положили никакви старания да основат достъп на уязвимите жители до дефицитните тогава ваксини.

В резултат на това сред януари и май 2021 година в България от COVID-19 са умряли 8813 души на възраст 60 и повече години, което съставлява над 80% от всички смъртни случаи, свързани с COVID-19 през този интервал. В жалбата се твърди, че България е нарушила правото на живот на тези уязвими хора.

Колективната тъжба пред Европейския комитет по обществени права касае и неналичието на съответна акция за увещание на обществото в нуждата от имунизация.

„ България не е изпълнила задължението си да осведоми и образова съответно и съответно хората, изключително най-уязвимите, за смисъла на имунизацията против COVID-19 като средство за отбрана “, се споделя още в жалбата.

Документът упорства Европейската комисия да прибегне до незабавни ограничения към българското държавно управление за отбягване на нови случаи на предотвратима загуба на човешки живот.

ECSR е орган на Съвета на Европа, който следи за вярното използване на ревизираната Европейска обществена харта.

Междувременно Българският хелзинкски комитет води дело за дискриминация пред българските съдилища. Предстои решението на Върховния касационен съд.

Предстои и трето дело против българското държавно управление. Това е над решението за затваряне на учебни заведения и прекосяване на учениците единствено към онлайн образование, което беше подредено от управляващите през октомври 2021 година Тогава учебните заведения бяха единствените затворени обществени институции в България, макар че страната към този момент имаше безвъзмезден достъп до ваксини за цялото население.

До момента у нас против COVID-19 са имунизирани 2 077 996 души. Според формалната статистика на страната 38 665 души са умряли от COVID-19, което е втората най-голяма смъртност в света след Перу.

Инфо: Euractiv.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР